Your browser does not support JavaScript!
ďalšie krajiny
bezplatná KONZULTÁCIA

Work and Holiday v Austrálii


Vydajte sa k protinožcom! Vďaka vízam Work and Holiday môžete po Austrálii nielen cestovať, ale tam aj legálne pracovať. Zažijete veľké mestá, rozsiahle púšte či nádherné pláže. Popri tom sa môžete zlepšiť v angličtine a pekne si zarobiť.

Mladí Slováci sa môžu v Austrálii zúčastniť programu Work and Holiday - 462. POZOR, nemýľte si to s vízami Working Holiday, ktoré sú v Austrálii dostupné pre občanov iných krajín.

Program určený pre Slovákov má náročnejšie podmienky, nie je to však nič nezvládnuteľné. My vám dáme kompletný návod, ako na to. 

Ak chcete mať všetky najnovšie informácie pridajte sa aj do našej facebookovej skupiny



Štúdium

Working holiday v Austrálii bol pre mňa neskutočne obohacujúcim zážitkom na celý život. Vyskúšala som si život vo veľkomeste, v letovisku, i v malom mestečku uprostred ničoho. Niekedy to bolo síce náročnejšie, ale nemenila by som za nič na svete. Veľmi ma to posunulo ďalej.

Podmienky získania víz

  • Byť občanom Slovenskej republiky,
  • vek 18-30 rokov (vrátane) v čase podania žiadosti,
  • podať žiadosť o víza do Austrálie mimo územia Austrálie,
  • spĺňať zdravotné a charakterové požiadavky,
  • znalosť anglického jazyka a vysokoškolské vzdelanie,
  • vedieť preukázať finančné krytie na pobyt
  • byť „genuine applicant",
  • mať podporný list od ministerstva vnútra.

Kvóta pre Slovenskú republiku

Programu Work and Holiday v Austrálii sa každý rok môže zúčastniť iba 200 Slovákov.

Vzhľadom na náročnejšie podmienky sa kvóta zatiaľ nenapĺňa až tak rýchlo. Každoročne však nových uchádzačov pribúda. 

Kľúčovým bodom je získanie podporného listu od Ministerstva vnútra SR. Ministerstvo totiž nevydá viac ako 200 listov od otvorenia kvóty. Nová kvóta sa otvára každý rok vždy 1. júla

Štúdium

Ako získať víza Work and Holiday

O víza sa žiada online. V prvom rade si musíte vytvoriť svoj účet na stránke imigračného úradu. Následne si vytvoríte novú žiadosť pre Work & Holiday - first or second visa (462)

V ďalších krokoch budete vypĺňať svoje osobné údaje, informácie o svojich predchádzajúcich cestách do Austrálie, údaje o vzdelaní, zamestnaní, zdraví a charaktere. Posledným krokom je upload potrebných súborov a dokladov. 

Musíte doložiť:

  1. Fotografiu pasového formátu,
  2. kópiu cestovného pasu (stránka s údajmi a všetky strany s pečiatkami),
  3. doklad o finančnom krytí - môže to byť výpis z účtu, printscreen z internet bankingu, výplatná páska. Na účte musíte mať minimálne 5000 AUD na pokrytie nákladov a ďalších 2000 AUD ak nemáte spiatočnú letenku,
  4. doklad o znalosti angličtiny, 
  5. doklad o vysokoškolskom vzdelaní,
  6. podporný list od ministerstva vnútra,
  7. ak ste boli v armáde v akejkoľvek krajine, priložte certifikovaný preklad dokumentu o službe a jej ukončení. 

Posledným bodom je zaplatenie poplatku. 

Detailný postup nájdete v priloženom PDF

Cestovné poistenie

Počas vášho pobytu v Austrálii nie ste krytí austrálskym národným poistením (Medicare) a ste zodpovední za všetky náklady, ktoré vám v súvislosti so zdravotnou starostlivosťou v krajine vzniknú. Imigračný úrad a aj my vám preto odporúčame vybaviť si dobré cestovné poistenie, ktoré bude kryť vaše výdavky. 

Porovnali sme 2 poistovne z nášho trhu

Dôležité informácie

  • Dĺžka pobytu je 12 mesiacov od pricestovania do krajiny (je možné ich predĺžiť o ďalší rok po splnení podmienok).
  • Pricestovať do Austrálie musíte do 12 mesiacov od udelenia víz. 
  • Z krajiny môžete počas platnosti vašich víz vycestovať a znovu sa vrátiť koľkokrát chcete. Víza vám budú stále platiť. 
  • V čase žiadosti o víza nesmiete byť na území Austrálie.
  • Nemôžete so sebou priviezť svoje deti ani získať víza pre svojho partnera. 
  • Poplatok za víza je 440 AUD + poplatok za platbu kartou. 

Letenky do Austrálie

Univerzálne riešenie, ako sa dostať po najlacnejšie letenky neexistuje, treba hlavne sledovať špeciálne akcie. Radi túto prácu odvedieme za vás a celkovo poradíme tak, aby sa už let do Austrálie bol čo najkomfortnejší a v prípade záujmu sa spojil  i s nejakou zaujímavou ázijskou metropolou.

Práca v Austrálii

Pracovať môžete v akomkoľvek odvetví. Pre jedného zamestnávateľa však nemôžete pracovať viac ako 6 mesiacov.

Všetci pracujúci musia mať daňové číslo TFN (Tax file number). Požiadať si oň môžete online. Daň z príjmu je 15% za prvých 37 000 AUD. Po prekročení tejto sumy sa daň zvyšuje.  

Zaži Austráliu s nami

Pridaj sa do FB skupiny medzi stovky ďalších tebe podobných
V prípade otázok nás neváhaj kontaktovať